T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENLER - Ayvalıdere İlkokulu

ÇOCUK DÜNYASI | "Miyop"

Uzmanlar, ekranlardan ve ders kitaplarından kafalarını kaldırarak her gün açık havada iki saat geçirmedikleri sürece çocukların miyop riski altında olduğunu söylüyor.

Çocuklarda son dönemde görülen miyop salgını, "yakın çalışma" yapmaya ayırdıkları zamanla ilişkilendiriliyor.

Bilim adamları aynı zamanda, erken yaşlarda miyop olan kişilerin, yaşlandıklarında göz problemleri yaşama konusunda daha fazla risk altında olmaları nedeniyle, ileriki hayatlarında görme engelli olacak insan sayısının da artacağını tahmin ediyor.

Bazı uzmanlar miyop tanısındaki artış aşırı fazla olduğu için bu hastalığın "okul miyopluğu" olarak yeniden adlandırılması gerektiğini düşünüyor.

Bugün İngiltere'de 16 yaş altı gençlerin yüzde 20'si miyop; bu oran 60'larda sadece yüzde 7,2'ydi.  

Galway Üniversitesi Hastanesinde göz doktoru olan Dr Clare Quigley, 9 yaşındaki 8568 çocukla, yaşam tarzları ve sağlıkları üzerine yürüttüğü çalışmada, çocukların yaşadığı miyopluk sorunu ve yaşam tarzları arasında güçlü bir bağlantı buldu.

 

"Miyopluğun gelişimindeki en önemli faktörler, sıklıkla eğitim ve içeride geçirilen zaman olarak görülüyor. Daha fazla eğitim ile daha yüksek miyopluk arasında bir bağlantı var." 

Bugüne kadar miyopluk daha çok genetik bir durum olarak görülüyordu, ancak yeni çalışmalar "yakın çalışmanın" çocukların görüşünü nasıl etkilediğini sadece onaylamakla kalmıyor, aynı zamanda sayısal olarak ölçebiliyor.

Uluslararası Miyop Enstitüsü'nün bir araştırması, yakın çalışmayla geçen her ilave "diyoptri(irisin ışığı kırma gücünü belirtmede kullanılan birim) saatin" miyop olma ihtimalini yüzde 2 artırdığını buldu.

Bir diyoptri saati, görsel aktivitelerin süresi ile görme mesafesini birleştirir.

Miyopluk, göz yuvarının çok büyümesi ve ışığın yanlış kırılmasına bağlı olarak, görüntülerin retinanın üzerinde değil önünde odaklanmasından ve bulanık görünmesinden kaynaklanır.  

Açık havada zaman geçirmeye dayalı yaşam biçimleri olanlarla kıyaslandığında bu durum, batılılaşmış yaşam tarzları yaşayanlar arasında daha yaygın olarak görülüyor.

Uzmanlar, 2050 yılına kadar insanların kabaca yüzde 50'sinin miyop olacağını tahmin ediyor. Bu da günümüze göre yüzde 20 oranında artış anlamına geliyor.

Güney Kore, Tayvan, Singapur, Çin ve Japonya'da miyop olan kişilerin oranı yüzde 80-95 gibi oldukça yüksek oranlarda.

Bu artışı kontrol edebilmek için göz doktorlarının insanlara, çocuklarını açık havaya çıkarmalarını söyleyerek, tıbbi reçetenin yanı sıra yaşam biçimi reçeteleri vermelerini de öneriyor. 

İngiliz Kontakt Lens Birliği eski başkanı Chris Kerr ise en basit öneriyi sunuyor: "Genel olarak açık havada zaman geçirmek -günde en az iki saat- iyi bir tavsiyedir."

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.12.2019 - Güncelleme: 29.12.2019 17:20 - Görüntülenme: 495
  Beğen | 0  kişi beğendi