T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENLER - Ayvalıdere İlkokulu

ÇOCUK HASTALIKLARI | Okul Dönemi Hastalıkları

Okulların başlamasıyla birlikte, küçük çocukları etkileyen grip gibi salgın hastalıkların artış gösterdiği haberlerini alırız. Okul ortamları, pek çok farklı çocuğun bir araya geldiği ve birlikte vakit geçirdiği yerlerdir. Böylesi bir ortam, hastalıkların hızla yayılması için oldukça elverişli bir ortam oluşturur. Bunun yanında, okulların açılma dönemi olan sonbahar dönemi, bir mevsim değişikliği dönemi olduğundan, hastalıklara karşı daha hassas olduğumuz bir dönem olarak bilinir. Yetişkin bir bireye göre daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olan çocuklarımızı düşündüğümüzde, durumun vehameti giderek artar.

Okullarda ve kreşlerde çocuklar sürekli birbirleriyle yakın temas halinde olduklarından, bulaşıcı hastalıkların yayılması da kolaylaşmaktadır. Çocuklar okula başlamadan önce anne babalarının kontrolü altında oldukları ve onların kontrolü altında beslendikleri için daha seyrek bulaşıcı hastalıkla karşılaşırlar, ancak okula başlandıktan sonra bulaşıcı hastalık riski de artmaktadır.

BULAŞICI HASTALIK ETKENLERİ

Bakteriler: Normal mikroskopla görülebilen, çoğunlukla antibiyotik ilaçlarla tedavi edilen, virüslere göre daha büyük olan canlılardır.

Virüsler: Normal mikroskopla görülmeyen, antibiyotik grubundan ilaçlarla tedavi edilemeyen, sadece canlı ortamlarda üreyebilen ve diğer mikroplardan daha küçük olan canlılardır.

Parazitler: Mikrop kadar küçük tek hücreli canlılar olabildikleri gibi (sıtma etkeni), bağırsak solucanı, kıl kurdu ve tenya (abdestbozan) gibi gözle de görülebilen canlılardır.

BULAŞICI HASTALIKLARDA GÖRÜLEN GENEL BELİRTİLER

Bulaşıcı hastalıklarda belirtiler hastalığın türüne ve şiddetine göre değişmekle birlikte genel olarak görülebilen belirtilere değinecek olursak; ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma, deri döküntüsü, genel vücut ağrısı, iştahsızlık, idrar yaparken yanma hissi, öksürük, balgam çıkarma, burun akıntısı, boğaz ağrısı, üşüme, titreme, sarılık, nabız sayısında artma, koltuk altı ve kasık bölgesi lenf bezlerinde büyüme,  karaciğer-dalak büyümesi, solunum sayısının artması, ense sertliği ve benzeri belirtiler görülür.

OKUL VE BULAŞICI HASTALIKLAR

Okullarda ve kreşlerde çocuklar sürekli birbirleriyle yakın temas halinde olduklarından, bulaşıcı hastalıkların yayılması da kolaylaşmaktadır. Çocuklar okula başlamadan önce anne babalarının kontrolü altında oldukları ve onların kontrolü altında beslendikleri için daha seyrek bulaşıcı hastalıkla karşılaşırlar, ancak okula başlandıktan sonra bulaşıcı hastalık riski de artmaktadır.

BULAŞICI HASTALIK ETKENLERİ

Bakteriler: Normal mikroskopla görülebilen, çoğunlukla antibiyotik ilaçlarla tedavi edilen, virüslere göre daha büyük olan canlılardır.

Virüsler: Normal mikroskopla görülmeyen, antibiyotik grubundan ilaçlarla tedavi edilemeyen, sadece canlı ortamlarda üreyebilen ve diğer mikroplardan daha küçük olan canlılardır.

Parazitler: Mikrop kadar küçük tek hücreli canlılar olabildikleri gibi (sıtma etkeni), bağırsak solucanı, kıl kurdu ve tenya (abdestbozan) gibi gözle de görülebilen canlılardır.

OKULLARDA HASTALIKLARIN BULAŞMA YOLLARI

Kalabalık ortamlar, havalandırmanın az olduğu, hijyenik şartların tam olarak sağlanamadığı mekanlar (okullar, kreşler, servis araçları, otobüsler gibi) bulaşıcı hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Birçok hastalık ağız yoluyla, solunum yoluyla, temas yoluyla ve hayvanlar aracılığıyla bulaşmaktadır. Okulda çocuklar birçok başka çocuk ile yakın temas halindedir. Bulaşıcı bir hastalık taşıyan çocuktan diğer çocuklara hastalığın yayılma olasılığı yüksektir.

BULAŞICI HASTALIKLARDA GÖRÜLEN GENEL BELİRTİLER

Bulaşıcı hastalıklarda belirtiler hastalığın türüne ve şiddetine göre değişmekle birlikte genel olarak görülebilen belirtilere değinecek olursak; ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma, deri döküntüsü, genel vücut ağrısı, iştahsızlık, idrar yaparken yanma hissi, öksürük, balgam çıkarma, cinsel organlarda akıntı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, üşüme, titreme, sarılık, nabız sayısında artma, koltuk altı ve kasık bölgesi lenf bezlerinde büyüme,  karaciğer-dalak büyümesi, solunum sayısının artması, ense sertliği ve benzeri belirtiler görülür.

OKULLARDA BULAŞICI HASTALIKLARIN YAYILMASI NASIL ÖNLENİR?

Bulaşıcı bir hastalığı olan çocuğun diğer çocuklara bu hastalığı bulaştırmaması için, çocuğun hasta olduğu anlaşıldıktan sonra çocuk okula gönderilmemelidir. Ayrıca diğer çocuklarda da gerekli önlemlerin alınması bakımından hasta çocuğun ailesi, okul idaresine durumdan haberdar etmelidir. Bu tür bir durumda çocuğunuzdaki hastalığın süresi, kaç gün istirahat etmesi gerektiği ve bulaşıcı olup olmadığı hakkında doktorunuzdan bilgi alınız ve buna göre gerekmiyorsa çocuğunuzu evde tutmayınız, çünkü uzun süre okuldan uzak kalması çocuğun (özellikle okulu sevmeyen çocuklarda) okuldan soğumasına neden olabilir.

Okullarda bulaşan hastalıkların başında gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, hepatit A ve parazit hastalıkları gelmektedir. Okullarda bulaşan bu hastalıkların bazıları aşı ile önlenebilir. Fakat bazılarından korunmak için de gerekli hijyen kurallarının sağlanması ve çocuklara hijyen kurallarının öğretilmesi son derece önemlidir.

BULAŞICI HASTALIKLARDAN GENEL KORUNMA YOLLARI

  • Çocuğun eksik aşısı kalmamalıdır.
  • El temizliğine dikkat edilmeli ve çocuklara el temizliğinin önemi anlatılmalıdır (eller yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, dışarıdan eve gelince sabun ve bol suyla 15-30 saniye yıkanmalıdır).
  • Yenilen yiyeceklerin (örn. çiğ meyve ve sebzeler gibi) yiyeceklerin akan su altında iyi yıkanması çocuklara da öğretilmelidir.
  • Hasta çocuk okula gönderilmemelidir.
  • Sınıfların iyi havalandırılması ihmal edilmemeli, havalandırması iyi olmayan yerlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Kalem, kitap, bilgisayar ve bardak gibi özel eşyalar ortak kullanılmamalıdır.
  • Öksürürken, aksırırken ağız mendil ile kapatılmalı ve mendiller tek kullanımlık olmalıdır.
  • Yerlere tükürülmemelidir.
  • İçme ve kullanma suyu şebeke suyundan ya da içme suyu paketlenmiş şişe sulardan karşılanmalı, şüpheli durumlarda kullanılan su kaynatılmalıdır.
  • Gıdalar uzun saklamadan mümkün olduğunca taze tüketilmelidir.
  • Et ve yumurtalar iyi pişirilmelidir.
  • Pastörize süt ve süt ürünleri tüketilmeli ya da çiğ süt kaymak tuttuktan sonra 5-7 dakika karıştırarak kaynatılmalı ve hızlı soğutularak tüketilmelidir.
  • Paketlenmiş güvenli peynirler tüketilmeli ya da peynir tuzlu suda en az 3 ay salamura olduktan sonra tüketilmelidir.
  • Yeterli miktarda meyve, sebze, baklagiller ve su tüketilmelidir.
  • Düzenli uyumaya dikkat edilmelidir.

 

OKULLARDA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?

  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • Anjin
  • Farenjit
  • Kabakulak
  • Boğmaca
  • Difteri
  • Kızamık
  • Kızamıkçık
  • Kızıl
  • Suçiçeği
  • Hepatit A
  • Menenjit
  • Enteritler
  • Paraziter hastalıklar
  • Cilt enfeksiyonları
  • Uyuz
  • Bit
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.12.2019 - Güncelleme: 30.12.2019 20:02 - Görüntülenme: 640
  Beğen | 0  kişi beğendi