T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENLER - Ayvalıdere İlkokulu

FARKINDALIK GÜNÜ | 5 Aralık Dünya Toprak Günü

Dünya Toprak Günü her yıl 5 Aralık'ta toprağın Dünya üzerindeki önemini vurgulamak için düzenlenmektedir. Temel ihtiyaçlarımız besin ve enerji elde ederek hayatta kalmak için toprağa ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler (BM) Toprak gününü kutlamakta öncülük yapmaktadır.

Tarihçesi

Uluslararası Toprak Bilimleri Birliği (IUSS), 2002 yılında, 5 Aralık'ın Dünya Toprak Günü olarak, toprağın doğal sistemin kritik bir bileşeni ve insan refahına hayati bir katkı maddesi olarak önemini kutlamak için öneride bulundu ve kabul edildi.

Tayland Krallığının öncülüğünde ve "Küresel Toprak Ortaklığı" çerçevesinde FAO, Dünya Toprak Günü'nün resmi bir farkındalık yaratma platformu olarak kurulmasını destekledi. FAO Konferansı, Haziran 2013'te, Dünya Toprak Günü'nü oybirliğiyle onayladı ve 68. BM Genel Kurulunda resmi olarak kabul edilmesini istedi. Aralık 2013'te 68. BM Genel Kurulu 5 Aralık'ı Dünya Toprak Günü ilan etti.

2018 Dünya Toprak Günü teması "Toprak kirliliğine çözüm olun" idi. Bu kampanya, gezegenimizde yaptığımız değişikliklerin çoğunu görebilsek de, bazı etkilerimizin neredeyse görünmez olduğunu vurgulamak için kullanıldı. Toprak kirliliği bu daha az görülen etkilerin güzel bir örneğidir. Dünya Toprak Günü 2018 için "Toprak Kirliliğine Çözüm Olun" kampanyası, farkındalığı artırmayı ve insanları #StopSoilPollution'a çağırmayı amaçladı.

2019 Dünya Toprak Günü teması ise Toprak Erozyonunu Durdurun, Geleceğinizi Kurtarındır. (Stop Soil Erosion, Save our Future!) #StopSoilErosion

Ormansızlaşma ve Kötü Tarım

Toprak, dünya yüzeyinde bulunan organik kalıntılar, kil ve kaya parçacıklarından oluşur. Yiyeceklere katkıda bulunur, biyoçeşitlilik kaybını azaltır ve enerjiyi korur. Ormansızlaşma, kötü tarım uygulamaları ve kirlilik gibi sorunlar toprağın bozulmasına ve erozyona neden olur.

Birleşmiş Milletler toprak kaybının tehlikeleri hakkında farkındalık yaratma ihtiyacı duyduğundan, Dünya Toprak Günü'nü ve resmi günü yaptı. İlk olarak 5 Aralık 2012'de kutlandı ve bu olay resmi olarak onaylanan Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in doğum gününe karşılık geldi.

Ne yapalım?

Uluslararası Toprak Bilimleri Birliği gibi binlerce toprak bilimcisi ve kuruluşu, günleri sosyal medya, YouTube videoları ve toprak erozyonu ve toprağı koruma gibi konulardan bahsederek bu günün önemini duyurmaya çalışıyor. Bizler de çevremizi bilinçlendirebiliriz. Özellikle öğretmenler okullarda toprağın önemi ile ilgili bilgilendirme yapabilecekleri gibi öğrencilere bu konu hakkında bilgi edinmelerini sağlayacak ödevler verebilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.12.2019 - Güncelleme: 05.12.2019 19:30 - Görüntülenme: 449
  Beğen | 1  kişi beğendi