T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENLER - Ayvalıdere İlkokulu

KAYBOLAN MESLEKLER | Adını Sanını Duymadıklarınız | "Nalbantlık"

Taşıma ve ulaşım sektöründe kullanılan hayvanların nallanması, hayvan tırnakları altına demir parçası yani nal ya da nalça çakılması, nalbantlığı yaygın bir hale getirmişti. Günümüzde otomobil lastiği ne ise nal da dünün Osmanlı'sında aynı işlevi görüyordu. Nalbantlar genellikle ulaşım güzergahlarında yer edinirdi.


Nalbant Nedir? Kime Denir?

Atların ayaklarına, arazi koşullarına karşı korumak amacıyla nal takan veya yıpranan nalı değiştiren  kişidir. Nalbant,  öncelikle hayvanın tırnaklarını özel bir bıçakla keser. Hayvanın tırnağına göre hazırlanmış "nal" adı verilen cismi  hayvanın tabanına yerleştirir. Mıh denen köşeli, iri kafalı özel çivileri,  belirlenmiş nalın deliklerinden ve hayvanın etine değmeyecek ve  ucu tırnağın yanlarından çıkacak şekilde çakar.

Nalbant Görevleri

  • Nalbant,  öncelikle hayvanın tırnaklarını özel bir bıçakla keser,
  • Hayvanın tırnağına göre hazırlanmış Nal adı verilen cismi  hayvanın tabanına yerleştirir,
  • Mıh denen köşeli, iri kafalı özel çivileri,  belirlenmiş nalın deliklerinden ve hayvanın etine değmeyecek şekilde  ve  ucu tırnağın yanlarından çıkacak şekilde çakar,
  • Bu uçları kerpetenle keser ve üstüne çekiçle vurarak perçinler,
  • Tırnağın çevresini törpü ile düzeltir,
  • Atın ayaklarını periyodik olarak gözden   geçirerek hareket bozukluklarını çeşitli tekniklerle (ortopedik nallama vb.)  düzeltir,
  • Atçılık endüstrisiyle uğraşan tüm personelin uyması gereken sağlık kuralları ve dikkat etmeleri gereken hijyen kurallarına uyar.

Kısaca Nalbantlik Mesleği

Nalbantlik, at, eşek, katır gibi binek ve hizmet hayvanlarinin toynaklarina koruma amaciyla nal çakma zanaatina nalbantlik denir. Nallar hayvanin toynagina "nal tokmagi"denen tahta tokmaklar ya da nallama adi verilen özel çekiçle çakilir.Geçmiste ulasim, tasimacilik ve çesitli hizmetlerde hayvanlarin yaygin olarak kullanilmasi nedeniyle, nalbantlik 20.yüzyilin ilk yarisina kadar önemini korudu.Osmanli ordusunda nalbant ihtiyacini karsilamak üzere,bir Askeri Baytar Mektebi'nin kuruldugu biliniyor.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Çekiç, kerpeten, mıh, özel bıçak, sağlık ve hijyen malzemeler, dezenfektanlar, nal ve nal benzeri plastik malzeme.


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Nalbant olmak isteyenlerin;

  • Biyolojiye ilgi duyan,
  • Hayvanlara karşı  ilgili ve onlarla iyi iletişim kurma becerisi olan,
  • Bedenen dayanıklı ve sağlıklı, kimseler olması gerekir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Nalbant; gübre, yem ve hayvan kokusu olan hara, çiftlik, aşım istasyonlarında  çalışır.  Çalışırken, diğer meslektaşıyla veya çalışanlarla yardımlaşır. Birinci derecede atlarla ilgilidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Türkiye'de en eski mesleklerden biri olan ve yakın tarihe kadar önemli meslek grupları arasında yer alan nalbantlık, motorlu araçların yaygınlaşmasıyla birlikte hızlı bir süreç içinde özelliğini yitirerek ve teknolojiye yenik düşerek tarihe karışacağını düşünüyordu. Genellikle baba mesleği olarak sürdürülen, uzun, pratik eğitim gerektiren ve ince bir ustalık isteyen nalbantlık mesleğini öğrenen kişi sayısı günümüzde yok denecek kadar azaldı. Ancak; Türkiye'deki at yarışlarının önem kazanması, binicilik, pansiyon harası, rehabilitasyon merkezi tesislerinin artmasının yanı sıra,  mesleği bilenlerin  azalmış ve  yaşlanmış olması nedeniyle, yarış atları için  halen yurtdışından nalbant getirilmeye başlanmıştır. Sektörde ihtiyaç baş göstermesiyle birlikte  çeşitli kuruluşların girişimiyle Nalbantçılık üniversite programına alınmıştır.Atçılık gerçek anlamda bir istihdam ve Anadolu köylüsünün üretimlerinde talep için önemli bir kaynak, milli bir hasılat ve ciddi bir endüstridir. Bugün ülkemizde yapılan tesisler, haralar ve portföydeki Atlar dünya sıralamasında çok önemli bir yer bulmuştur. 1990 yılından itibaren hızlı bir gelişme olmuştur. Türkiye'de yarış yerindeki at ve damızlık kısrak, haradaki tay ve aygır sayısı ortalama 16750'dir.(2004 yılında) Nalbantlar kısaca Hipodromlarda ki tesislerde, hara, at çiftlikleri,  aşım istasyonu, binicilik tesislerinde çalışır.

09-12-201909-12-201909-12-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.12.2019 - Güncelleme: 09.12.2019 20:32 - Görüntülenme: 1063
  Beğen | 4  kişi beğendi