T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENLER - Ayvalıdere İlkokulu

PISA'YLA İLGİLİ BİLMEK İSTEDİĞİNİZ HER ŞEY


PISA nedir?

Açılımı "Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı" olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir 15 yaş grubu öğrencilerin kazadığı bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır.
PISA'nın amacı ne?
PISA'nın amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir.
PISA neyi ölçer?
PISA'da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerilerini ölçer.
PISA okur yazarlığı nedir?
PISA araştırmasında kullanılan "okuryazarlık" kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirme yetkinliğidir.
PISA'yı kim yapar?
PISA; OECD olarak kısaltılan Türkiye'nin de üyesi olduğu, "Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü"nün bir eğitim araştırmasıdır. Araştırmayı, OECD Eğitim Direktörlüğü'ne bağlı olan PISA Yönetim Kurulu yapar. Araştırmada kullanılan testler ve anketler ile analizlerle hazırlanan uluslararası rapor , PISA Yönetim Kurulu'nca belirlenen bir konsorsiyum tarafından yapılır.
PISA'da ulusal uygulamayı kim yapar?
PISA'nın ulusal düzeyde çeviri ve uyarlama işlemlerinin yapılması, araştırmanın uygulanması, analizlerin yapılması ve ulusal raporun hazırlanması gibi işlemler ise araştırmaya katılan her ülkede belirlenen ulusal merkezler tarafından gerçekleştirilmektedir.
PISA hangi okullarda uygulanır?
PISA araştırması kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri, Türkiye'de geçtiğimiz Nisan ayında uygulandı. Araştırmaya katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okullar (Ortaokul, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi) araştırmaya katılabiliyor.
Türkiye PISA'ya niye katılıma amacı nedir?
Küreselleşen dünyamızda, eğitim alanında yapılan ulusal değerlendirme çalışmalarının yanı sıra, uluslararası düzeyde konumumuzu belirlemek amacıyla eğitim göstergelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle belirli referans noktalarına göre ülkemizin eğitim alanında hangi düzeyde olduğunun, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesidir. Ülkemiz de OECD üyesi olarak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi amacıyla bu araştırmaya katılmaktadır.
PISA'da hangi soru türleri kullanılıyor?
PISA'da; çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılmaktadır.
PISA'ya katılan okul ve öğrenciler nasıl belirleniyor?
PISA araştırmasına katılacak olan okul ve öğrencilerin seçim işlemi, OECD tarafından tesadüfi (seçkisiz) yöntemle belirlenmektedir.
PISA nasıl uygulanmaktadır?
Öğrenciler, Bilgisayar Tabanlı Değerlendirme uygulamasının ardından anket uygulamasına katılmaktadırlar.
PISA araştırmasının sonuçları nerede ve nasıl kullanılır?
PISA araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor hâlinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.12.2019 - Güncelleme: 04.12.2019 16:05 - Görüntülenme: 279
  Beğen | 0  kişi beğendi