T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENLER - Ayvalıdere İlkokulu

SAĞLIK | HASTALIKLARDAN KORUNMA | "Kış Mevsiminde Nasıl Giyinilmeli?"

    Kış, soğuk, rüzgar, gribal enfeksiyon ve öksürük anlamını taşıyor bu sıralar. Sonbaharı içine sindiremeden aniden kışın kendini iyiden iyiye hissettirmesi, yetişkinler kadar çocukları da çok etkiliyor. Üst solunum yolları enfeksiyonlarını önlemek ve hastalıklardan korunmak için ne yapacağız peki? 

   Kış mevsiminde, parka, bahçeye gidemeyen çocuklar  eğlenmek, oyun oynamak  için kalabalık ortamlarda çok fazla vakit geçirmekteler. Bu bir alışveriş merkezi olabilir, aktivite merkezi olabilir, oyun alanı olabilir. Soğukların etkisi ve kalabalık ortamlardaki havayı teneffüs eden çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları çok yaygın bu dönemde. Şimdi sizlere bu hastalıklardan korunmak ve en azından hastalıklardan korunmanız için tavsiyelerimiz olacak.

  Kışlık elbiselerde aranan ilk özellik ısıtıcı yani vücut ısısını muhafaza eden kumaşlardanyapılması gerekmektedir. Doğal olarak kış aylarında yağmur, kar, dolu gibi ıslatıcı doğa olaylarına karşı bedeni korumalı nem ve soğuğu dışarıda tutmalıdır.   Kış aylarında kullandığımız elbiseler kat kat giyilmeli, elbise bedene tam oturmalı çok büyük olmamalı ve vücut kıvrımlarını iyice sarmalıdır. İçe giyilen elbiselerde pamuklu, yünlü kumaşlar veya yün karışımlı kumaşlar kullanılanılarak üretilen; teri emen ve hava alan elbiseler tercih edilmeli; en üste ise yağmur, kar gibi dış etmenlerin içeriye geçmesini önleyecek, üzerine düşen yağmur damlalarını içeriye almayacak ve yüzeyinden kayıp gitmesini sağlayacak türde elbiseler tercih edilmelidir. Eğer bu sağlanamazsa yağmur suyu elbisenin içine geçecek ve buharlaşan sıvı haldeki su, vücut ısını azaltacak ve üşümeye neden olacaktır.

Kaban ve mont gibi en üste giyilen giysilerin içerisi yumuşak ve tüylü, dış yüzeyi ise daha düzgün ve suyun akıp gitmesini sağlayacak şekilde olmalıdır. Dış yüzeyler sentetik veya apre işlemi görmüş doğal lifler kullanılarak üretilen kumaşlardan yapılmalıdır.

Kışın kullanılabilecek kumaş çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; yün ve her türlü yün karışımlı kumaşlar, kadife kumaşlar, muline kumaşlar, serj kumaşlar, kaba ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar kış ayları için tercih edilebilir.   Vücudumuzdaki ısının büyük bir bölümünü başta yüzümüz olmak üzere başımızdan kaybederiz, bu nedenle uygun tipte; bere ve atkı ile boyun ve baş bölgemizi soğuktan koruyabiliriz. Hava alan bir eldiven ile ellerimizi soğuktan korurken aynı zamanda kuru soğuk hava ve ayaz nedeniyle ellerimizde oluşabilecek kuruluk ve çatlaklara karşı önlem alabiliriz.

Kış giyiminin önemli bir aksesuarı ve olmazsa olmazları da kışlık ayakkabı ve botlardır. Kışlık ayakkabılar ayağa tam oturan su ve soğuğa dayanıklı, ayrıca karlı ve buzlu zeminlerde kaymayı önleyecek bir taban yapısına sahip olmalıdır.   Kışın Hangi Renk Elbise Giyilir
Kış aylarında genellikle koyu renk elbiseler tercih edilir ancak bu bir kanun değil dolayısıyla artık kışın bile renkli ve cıvıl cıvıl elbiseler görebiliyoruz. Kış modasının klasik renkleri: siyah, vizon, haki, bordo, hardal, kahverengi ve lacivert.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.12.2019 - Güncelleme: 31.12.2019 04:25 - Görüntülenme: 379
  Beğen | 0  kişi beğendi